HVILKEN KAFFEKVERN SKAL JEG GÅ FOR?

Spør du hvem som helst som jobber med kaffe får du vite at en kvern er en nødvendighet hvis man skal få til de beste resultatene. Det er her råvaren får en form og smak — et grunnlag for hva espressomaskina di klarer å ta med seg av smaker. Er kaffen for finmalt, grovmalt eller til og med ujevnt malt, vil du merke det veldig fort og ofte på en ubehagelig måte. De aller fleste ser heldigvis nødvendigheten i å investere i en kaffekvern, men hvilken skal man gå for er ikke alltid et like opplagt svar på. Det enkle svaret er at jo bedre kaffekvern du har jo bedre blir det. Men hva gjør en kvern bedre?

En kaffekvern til espressobruk, skal jo selvfølgelig male fint nok men den må også ha mange nok og små nok reguleringsmuligheter samt at kverna skal også male jevnt nok slik at kaffekornene er omtrent like store. En bedre kvern vil gjøre alt dette bedre. Dessverre er det slik at jo større kvern jo bedre er den også. Dette er på grunn av to ting.

KVERNSTEINER

Størrelse:

Jo større kvernsteinene er jo bedre kaffe får man. Større kvernsteiner vil:

  1. …bruke mindre rotasjoner på å male opp en dose med kaffe noe som vil redusere varmeutviklinga og bedre bevare kaffens aroma.
  2. …redusere oppbygning av statisk elektrisitet. Statisk elektrisitet fører til større klumping av kaffen noe som kan gi deg ujevne doser og ujevn fordeling i portafilteren
  3. …redusere tiden det tar å kverne kaffe og mindre støytid.

Form:

Kaffekvernene idag har stort sett enten koniske eller flate kvernsteiner. Koniske kvernsteiner har et langt større kverningsflate enn flate med samme diameter. De roterer også saktere og trenger mindre rotasjoner for å male opp en dose med kaffe. Mindre varmeutvikling betyr bedre bevart aroma og bedre kaffe vil det være å naturlig å tenke. Dessverre produserer de koniske steinene langt mer av finstøv fra kaffe noe som kan gi ujevn ekstrahering av smaksstoffer. De flate kvernsteinene pleier å ha en mer jevn partikkelstørrelse som gjør at ekstraheringa av smakstoffer blir jevnere og gir et mer balansert resultat. Dette gjør at valg av kvernsteiner kommer ned til personlig preferanse.

OPPSUMMERT

En god kvern er viktig. Ofte når det meldes et behov for oppgradering, kan man kanskje tenke på å investere i en bedre kvern. Hvis man går til innkjøp av en komplett pakke med maskin og kvern, så er det en tommelfingerregel at en man skal avse ca. 40–50% av budsjettet til kverna. Under vil du finne to kverner vi har i sortimentet som vil løfte hjemmeespressoen opp et merkbart hakk.

MACAP M2M

Macap sin M2M kvern er flott liten kvern som er en solid oppgradering fra de minste espressomaskinkvernene. Der hvor de minste kvernene i vårt segment har en kvernsteinsstørrelse på 38 mm, vil M2M med sine 50mm flate kvernsteiner levere et merkbart bedre resultat. M2M kverna som med det meste annet fra MACAP har en meget solid konstruksjon. Kverna har veldig lavt støynivå, maler veldig jevnt noe som gir bedre resultater i koppen.

QUAMAR Q50E

Q50E får man en kvern som kunne ha blitt brukt i en kaffebar men i en hjemmevennlig størrelse. Kverna er en ypperlig kompanjong til varmeveksels og dual-boiler maskiner. Den er utstyrt med en intuitiv og selvforklarende berøringsskjerm med slitesterk og berøringsfølsomt tastatur uten mekaniske brytere. 54mm flate kvernsteiner sørger for jevn maling og kan tåle et forbruk på opp mot 1.5 kilo daglig. Digitale doseringssytemet gjør det veldig enkelt for en å oppnå konsistente resultater og minimerer søl og svinn.

En tanke om “HVILKEN KAFFEKVERN SKAL JEG GÅ FOR?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *